dilluns, 29 de febrer del 2016

Característiques del so



Primer de tot el so és una successió de canvis de pressió que es detecten gràcies a la sensació produida en el nostre organ auditiu, provocats per les vibracions dels cosos elàstics, propagades en un medi, que pod ser sòlid líquid o gas, normalment es aire.
El so es propaga en forma d'una ona mecànica, longitudinal i tridimensional.

Les característiques del so son: l'amplitud, la freqüencia, la intensitat, el to i el timbre.

Amplitud: Es el grau de moviment de les molècules d'aire en una ona. Aixi que, com més gran sigui l'amlplitud d'aquesta ona, més intensament colpejaran les molècules al timpà i més fort rebrem el so percebut.


Freqüència: Es el número o la distància en que una ona efectua en un determinat interval de temps i s'expressa en cicles per segon o herts. El seu concepte físic es correspon amb el fenomen perceptiu de tonalitat, en la qual es distengueixen tonalitats altes i baixes, corresponents a freqüències agudes i greus.





Intensitat: La intensitat d'un so és l'amplitud d'ona de la vibració i depèn de l'energia utilitzada. També depèn de l'amplitud de l'ona, perquè com més gran sigui l'amplitud de l'ona, major és la quantita d'energia que genera i, per tant major és la inensitat del so.




To: És la qualitat del so que ens permet distingir el tipus de veu o instruments diferents.

Timbre: gràcies al timbre podem distingir dos sons amb la mateixa sonoritat i to.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada